Wybieramy zdrowy olej

Wybierając zdrowy olej, musimy zwrócić uwagę na kilka elementów charakterystycznych.

Przede wszystkim, istotne jest skąd owy olej pochodzi. Na ten przykład olej palmowy należy do jednego z najpopularniejszych w przemyśle, najtańszego ale i najmniej zdrowego. Z kolei olej słonecznikowi czy olej rzepakowy, należą o olejów popularnych i stosunkowo tanich, które najczęściej goszczą w naszym domu. Stosujemy je najczęściej do smażenia i gotowania. Jest to jak najbardziej dobre zastosowanie gdyż olej słonecznikowy ma zdecydowanie wyższa temperaturę „palenia się” aniżeli masło czy margaryna, i dzięki temu możemy smażyć dłużej, więcej i na wyższej temperaturze. Z kolei olej rzepakowy do samego smażenia nadaje się jeszcze bardziej, gdyż posiada jeszcze wyższą temperaturę spalania aniżeli olej kokosowy (więcej).

Do olejów które rzadziej stosujemy do smażenia, a częściej spożywamy w formie naturalnej, nieprzetwarzanej, jest między innymi olej lniany. uznawany za najzdrowszy olej ze wszystkich olejów roślinnych. Dostarczający do naszego organizmu masę witamin, mikroelementów i zdrowych składników odżywczych, w tym kwasy omega 3. Olej ten, tłoczony na zimno, stanowi dla nas najlepsza alternatywę dla użytkowania tłuszczów roślinnych w kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, dressingów i sosów na zimno, jak i wszelkiego rodzaju dekoracji czy też użycia bezpośredniego przed spożyciem.

Olej lniany możemy zjeść na przykład z pokrojona na kawałki bagietką. Wystarczy że bułkę polejemy delikatnie olejem lnianym, a następnie posypiemy delikatnie przyprawami (i tutaj pełna dowolność, mogą to być zioła prowansalskie, bazylia czy majeranek, może to być sól i pieprz, bądź jeszcze inne przyprawy i zioła). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.